Archívum

2012. szeptember 18., kedd

evőpálcika



Ha már Eni ennyi finom ételt mutatott be a posztjában úgy gondoltam én meg megpróbálom bemutatni azt, hogy a kelet-ázsiaiak mivel fogyasztják az ételeiket.
Pálcika történelem, használat és minden, ami evőpálcika.

Evőpálcika
Az evőpálcika egy pár, egyforma hosszú vékony pálca, amivel Kelet-Ázsiában fogyasztják az ételeiket a japánok, koreaiak, kínaiak és a vietnámiak.

Pálcika történelme
Az evőpálcikák feltehetőleg az ókori Kínából származnak a Shang-dinasztia idejéből. A feljegyzésekből kiderül, hogy már akkor jelentős szerepet töltött be a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész kelet-ázsiai térségben elterjedt, főleg azokon a területeken ahol nagyobb volt a kínai befolyás. 

Pálcika fajták
A pálcikának azon része, amit a kezünkben fogunk vastagabb és a másik vége vékonyabb, azzal fogjuk az ételt. Ha az egész pálcika végig vastag, akkor a megfogható végén valamilyen díszítés van. 

Méretei
A pálcikák változó méretűek lehetnek. Minden méret más célt szolgál. 
A 30-50 cm-es pálcikákat főzésre használják.
Kínában evésre és főzésre a hosszabb és a közepes pálcikát használják, ami 20-26 cm-es.
Japánban a rövidebb pálcikákat részesítik előnyben a 16-20 cm-eseket.
Koreában a közepes pálcikákat használják.

Pálcika méretei

Anyaga
A pálcikák többféle anyagból is készülhetnek. Sajnos mindnek meg van az előnye és a hátránya is. 
Készülhet pálcika fából és bambuszból ezek a legolcsóbbak és legkönnyebben használhatóak ugyan is jól tapadnak. De sajnos higiéniai okok miatt nem a legjobbak ugyan is a kórokozók is jobban tapadnak meg rajtuk, és egy idő után a tisztításuk nehéz. Lakkozott pálcikákat is szoktak készíteni, hogy vízállóak legyenek. 
Kínában az eldobható, egyszeri használatos pálcikák általában bambuszból készülnek. 
Vannak műanyagból készült pálcikák is, amivel az étkezés valamivel nehezebb mivel csúszós a felületük. Tisztításuk könnyebb és higiénikusabb. Ezeket a pálcikákat főzésre nem használják, mert nem bírják a magas hőmérsékletet és megolvadnak, amivel káros anyagokat juttatnak az ételekbe. 
Koreában fémből készült pálcikákat használnak. A műanyag pálcikához hasonlóan ennek is csúszós a felülete. Főzéshez használhatóak mivel nem olvadnak, meg és nem bocsájtanak ki semmiféle káros anyagot, de Wok-ban való főzéshez nem használják nehogy megsértésék vele annak felületét.  
Kivételes alkalmakor használt pálcikáik is vannak, amiket a hétköznapokban szinte soha sem használnak, mivel előállításuk nagyon drága. Ilyenek például a porcelánból, elefántcsontból, ezüstből, aranyból készült pálcikák.
Fém pálcika
       
Hegye
A pálcika hegye sem mindegy, hogy milyen. A vége, amivel az ételt fogjuk meg lehet csúcsos vagy tompa. A tompa végű pálcikával könnyebben lehet felvenni az ételt mivel szélesebb ponton érintkezik a két pálcika vége. Hegyes végű pálcikával könnyebb a hal szálkázása. Embere válogatja kinek melyik hegyű pálcikával könnyebb ennie. Mint, ahogy nálunk is a villák hegye, van tompább végű villa és van olyan is, ami egész hegyes.
Viszont nekünk, európai embereknek nem szabad elfejtenünk, hogy illetlenség, és nem szabad a pálcikára felszúrni az ételt!

Használata
Az egyik pálcikát a tenyér és a hüvelykujj találkozásához helyezik, enyhén megszorítják és megtámasztják a gyűrűsujjal.
A másik pálcikát a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj közé veszik.
A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
A felső pálcika fel-le mozgatásával akár nagyobb darab ételt is össze lehet fogni.


Etikett ~ pálcika szabályok
~ A pálcikát nem használják zajkeltésre, figyelemfelhívásra és gesztikulációra.
~ Illetlenség játszani a pálcikával.
~ A pálcikával nem lehet más tárgyakat mozgatni.
~ Nem illik az ételt rászúrni a pálcikára.
~ A pálcikákat használat után vagy előtt vízszintesen, egymással párhuzamosan illik letenni, a tányérra, vagy a pálcikatartóra. A pálcikatartó lehetővé teszi a pálcika vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye ne érintse az asztalt.
~ A pálcikát használaton kívül nem szabad a rizsbe vagy a tésztába szúrni úgy, hogy a vége felfelé áll, mert bármilyen felfelé álló, vékony hosszúkás tárgy a füstölőre emlékeztet, melyet temetések alkalmával gyújtanak meg.
A pálcika helyes letétele


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése