Ha már Eni ennyi finom ételt mutatott be a posztjában úgy gondoltam én meg megpróbálom bemutatni azt, hogy a kelet-ázsiaiak mivel fogyasztják az ételeiket.
Pálcika történelem, használat és minden, ami evőpálcika.
Evőpálcika
Az evőpálcika egy pár,
egyforma hosszú vékony pálca, amivel Kelet-Ázsiában fogyasztják az ételeiket a
japánok, koreaiak, kínaiak és a vietnámiak.
Pálcika történelme
Az evőpálcikák feltehetőleg az ókori Kínából származnak a Shang-dinasztia idejéből. A feljegyzésekből kiderül, hogy már akkor jelentős szerepet töltött be a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész kelet-ázsiai térségben elterjedt, főleg azokon a területeken ahol nagyobb volt a kínai befolyás.
Pálcika történelme
Az evőpálcikák feltehetőleg az ókori Kínából származnak a Shang-dinasztia idejéből. A feljegyzésekből kiderül, hogy már akkor jelentős szerepet töltött be a kínai konyhában. A pálcika használata aztán lassan az egész kelet-ázsiai térségben elterjedt, főleg azokon a területeken ahol nagyobb volt a kínai befolyás.
Pálcika
fajták
A
pálcikának azon része, amit a kezünkben fogunk vastagabb és a másik vége
vékonyabb, azzal fogjuk az ételt. Ha az egész pálcika végig vastag, akkor a
megfogható végén valamilyen díszítés van.
Méretei
A
pálcikák változó méretűek lehetnek. Minden méret más célt szolgál.
A 30-50
cm-es pálcikákat főzésre használják.
Kínában evésre és főzésre a hosszabb és a közepes pálcikát használják, ami 20-26 cm-es.
Japánban a rövidebb pálcikákat részesítik előnyben a 16-20 cm-eseket.
Koreában a közepes pálcikákat használják.
Kínában evésre és főzésre a hosszabb és a közepes pálcikát használják, ami 20-26 cm-es.
Japánban a rövidebb pálcikákat részesítik előnyben a 16-20 cm-eseket.
Koreában a közepes pálcikákat használják.
![]() |
Pálcika méretei |
Anyaga
A pálcikák többféle
anyagból is készülhetnek. Sajnos mindnek meg van az előnye és a hátránya
is.
Készülhet pálcika fából és bambuszból ezek
a legolcsóbbak és legkönnyebben használhatóak ugyan is jól
tapadnak. De sajnos higiéniai okok miatt nem a legjobbak ugyan is
a kórokozók is jobban tapadnak meg rajtuk, és egy idő után
a tisztításuk nehéz. Lakkozott pálcikákat is szoktak készíteni, hogy
vízállóak legyenek.
Kínában az eldobható,
egyszeri használatos pálcikák általában bambuszból
készülnek.
Vannak műanyagból készült
pálcikák is, amivel az étkezés valamivel nehezebb mivel csúszós a felületük.
Tisztításuk könnyebb és higiénikusabb. Ezeket a pálcikákat főzésre
nem használják, mert nem bírják a magas hőmérsékletet és megolvadnak,
amivel káros anyagokat juttatnak az ételekbe.
Koreában fémből készült
pálcikákat használnak. A műanyag pálcikához hasonlóan ennek is csúszós a
felülete. Főzéshez használhatóak mivel nem olvadnak, meg és nem
bocsájtanak ki semmiféle káros anyagot, de Wok-ban való főzéshez
nem használják nehogy megsértésék vele annak felületét.
Kivételes alkalmakor
használt pálcikáik is vannak, amiket a hétköznapokban szinte soha sem használnak,
mivel előállításuk nagyon drága. Ilyenek például a porcelánból,
elefántcsontból, ezüstből, aranyból készült pálcikák.
![]() |
Fém pálcika |
Hegye
A pálcika hegye sem
mindegy, hogy milyen. A vége, amivel az ételt fogjuk meg lehet csúcsos vagy
tompa. A tompa végű pálcikával könnyebben lehet felvenni az ételt
mivel szélesebb ponton érintkezik a két pálcika vége. Hegyes végű
pálcikával könnyebb a hal szálkázása. Embere válogatja kinek melyik
hegyű pálcikával könnyebb ennie. Mint, ahogy nálunk is a villák hegye, van
tompább végű villa és van olyan is, ami egész hegyes.
Viszont nekünk, európai embereknek nem szabad elfejtenünk, hogy illetlenség, és nem szabad a pálcikára felszúrni az ételt!
Viszont nekünk, európai embereknek nem szabad elfejtenünk, hogy illetlenség, és nem szabad a pálcikára felszúrni az ételt!
Használata
Az
egyik pálcikát a tenyér és a hüvelykujj találkozásához helyezik, enyhén
megszorítják és megtámasztják a gyűrűsujjal.
A másik
pálcikát a hüvelykujj, a mutatóujj és a középső ujj közé veszik.
A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
A két pálcika hegyének egy vonalban kell lennie.
Etikett
~ pálcika szabályok
~ A
pálcikát nem használják zajkeltésre, figyelemfelhívásra és gesztikulációra.
~ A
pálcikával nem lehet más tárgyakat mozgatni.
~ Nem illik az ételt
rászúrni a pálcikára.
~ A
pálcikákat használat után vagy előtt vízszintesen, egymással párhuzamosan
illik letenni, a tányérra, vagy a pálcikatartóra. A pálcikatartó lehetővé teszi
a pálcika vízszintes elhelyezését az asztalon úgy, hogy a hegye ne érintse az
asztalt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése